حقوق همسایه در زندگی آپارتمان نشینی
توسط isadmin · منتشر شده · بروزرسانی شده
حقوق همسایه در زندگی آپارتمان نشینی

در سایت وکیل تراش شما میتوانید با قوانین و حقوق همسایه در زندگی آپارتمان نشینی آشنا شوید،گاهی ممکن است که همسایگان در آپارتمان دچار مشکلاتی از طریق دیگر همسایگان شوند شما میتوانید با تماس و مراجعه به بهترین وکلای دادگستری و مشاوران حقوقی مشکل خود را برطرف کنید.

حقوق همسایه در زندگی آپارتمان نشینی از دیدگاه شرع و قانون مدنی
حقوق همسایه در زندگی آپارتماننشینی یکی از مباحث مهم در قانون مدنی و همچنین قوانین مربوط به ملک و املاک است. در اینجا به برخی از حقوق و وظایف همسایهها در این زمینه اشاره میشود:
حقوق همسایه:
حق آرامش: همسایگان حق دارند از آرامش و سکوت در محیط زندگی خود برخوردار باشند، بنابراین ایجاد سر و صدا یا هر گونه فعالیتی که موجب مزاحمت برای همسایگان شود، غیرقانونی است.
حق استفاده از فضاهای مشترک: تمامی ساکنان یک ساختمان حق استفاده عادلانه از فضاهای مشترک مانند راهپله، حیاط و پارکینگ را دارند.
حق حفظ حریم خصوصی: هر فرد حق دارد حریم خصوصی خود را حفظ کند و دیگران حق ندارند آن را نقض کنند.
حق شکایت: در صورت نقض قوانین همسایگی یا ایجاد مزاحمت، همسایگان حق دارند شکایت کنند و از مراجع قضائی یا نهادهای مربوطه کمک بگیرند.
وظایف همسایه:
عدم ایجاد مزاحمت: همسایگان باید تلاش کنند از انجام کارهایی که ممکن است به دیگران آسیب یا مزاحمت وارد کند، پرهیز کنند.
احترام به حریم خصوصی: باید به حقوق و حریم خصوصی همسایگان احترام گذاشته و مزاحمت ایجاد نکنند.
آگاهی از قوانین: هر ساکن باید از قوانین مربوط به زندگی مشترک و همسایگی آگاه باشد و آنها را رعایت کند.
مدیریت فضای مشترک: همسایگان باید در نگهداری و مدیریت فضاهای مشترک مانند حیاط، پارکینگ و راهپلهها همکاری کنند.
قوانين قوه قضائیه در مورد حقوق همسایهها در زندگی آپارتماننشینی
قوانين قوه قضائیه در مورد حقوق همسایهها در زندگی آپارتماننشینی به طور کلی به طور ضمنی در قانون مدنی، قانون مسئولیت مدنی و برخی قوانین دیگر مشخص شده است. این قوانین به منظور تبیین و حفظ حقوق شهروندان و همسایگان در مجتمعهای مسکونی تدوین شدهاند. در زیر برخی از این قوانین و اصول کلیدی را مشخص کردهام:
1. قانون مدنی:
ماده 1310: مسئولیت مالک در برابر خسارتهایی که به همسایه وارد میشود. در این ماده به وضوح بیان شده که اگر کسی سبب خسارت به همسایهاش شود، باید جبران خسارت کند.
ماده 1305: در این ماده، به حق حیات و حق استفاده از ملک اشاره شده و تأکید میکند که مالکان نمیتوانند از حق خود به گونهای استفاده کنند که مزاحمت برای همسایه ایجاد کند.
2. قانون مسئولیت مدنی:
این قانون بیان میکند که افراد باید از انجام اعمالی که ممکن است به دیگران آسیب بزند، پرهیز کنند و در صورت بروز خسارت، مسئول جبران آن باشند.
3. قانون تملک آپارتمانها:
این قانون به تملک آپارتمانها در مجتمعهای مسکونی پرداخته و به تقسیم مشاعات و حقوق ساکنین آپارتمانها توجه کرده است. در این قانون، حقوق و وظایف مشترک ساکنین مشخص شده که باید رعایت شود.
4. قوانین محلی و آییننامههای اجرایی:
در بسیاری از مناطق و شهرها، آییننامهها و قوانین محلی وجو د دارد که به تفصیل به مسائل مربوط به انتخابات هیأت مدیره پروژههای مسکونی و نحوه مدیریت فضاهای مشترک و حقوق و وظایف ساکنین میپردازد.
5. حفاظت از حقوق شهروندان:
طبق اصول کلی حقوق بشر و قوانین داخلی، همگان حق برخورداری از یک محیط مناسب زندگی را دارند و این شامل حق آرامش و عدم مزاحمت از جانب همسایگان نیز میشود.

مشارکت در هزینه های ساختمان با پرداخت شارژ
اداره هر ساختمان به طور طبیعی هزینه هایی دارد که تمامی ساکنان آن باید در پرداخت این هزینه ها مشارکت داشته باشند. برای مثال ممکن است اداره مشاعات ساختمان یعنی آن قسمت هایی از ساختمان که متعلق به تمامی افراد ساکن در آن است مانند راه پله، پشت بام و … هزینه هایی داشته باشد و یا اینکه برای تامین رفاه بیشتر در هر یک از واحدها اقداماتی مانند نصب پمپ برای افزایش فشار آب و … لازم باشد. هزینه انجام این امور بر اساس ماده ۲۳ آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان ها بر عهده تمامی ساکنان آن ساختمان است.
مجازات کسی که شارژ ساختمان را نمی دهد چیست؟
در قسمت قبل از لزوم پرداخت شارژ ساختمان گفتیم. یکی از رایج ترین سوالاتی که در ارتباط با مسائل حقوقی آپارتمان نشینی وجود دارد این است که اگر ساکن یکی از واحدها شارژ تعیین شده برای ساختمان را ندهد چگونه می توان این موضوع را پیگیری نمود؟ این مساله در ماده ۱۰ مکرر قانون تملک آپارتمان ها پیش بینی شده است.
این ماده می گوید اگر یکی از ساکنان شارژ خود را ندهد، مدیر ساختمان می تواند در اظهارنامه ای خطاب به این فرد پرداخت شارژ ساختمان را از او بخواهد، اگر این فرد پس از طی ۱۰ روز همچنان این مبلغ را پرداخت نکند مدیر ساختمان می تواند خدمات ساختمانی واحد او مانند آب، گاز، شوفاژ و … را قطع کند و اگر ساکن این واحد باز هم شارژ خود را ندهد، اداره ثبت محل وقوع آپارتمان با تقاضای مدیر ساختمان اجرائیه ای برای وصول مبلغ شارژ ساختمان صادر می کند که بر اساس مقررات مربوط به اسناد رسمی مبلغ شارژ از محل اموال فرد برداشته می شود. در طول این زمان هر گاه ساکنی که شارژ خود را پرداخت نکرده این مبلغ را به مدیر ساختمان پرداخت نکند، مدیر موظف است خدمات ساختمانی ای که قطع کرده است را دوباره وصل کند.
.
ایجاد سر و صدا توسط همسایگان قابل پیگیری است؟
یکی از شکایت های رایج در میان آپارتمان نشینان سر و صداهای بسیاری است که برخی از همسایگان ایجاد می کنند. این مزاحمت های صوتی در طول زمان می تواند به طور کلی امنیت و آسایش را از ساکنان یک آپارتمان سلب کند. سوال بسیاری از افرادی که از چنین شرایطی در آپارتمان خود رنج می برند این است که آیا این اقدامات قابل پیگیری است و چگونه می توان این کار را انجام داد؟ در پاسخ باید بگوییم ایجاد سر و صدا به نحوی که امنیت و آسایش همسایگان را سلب کند و باعث شکایت آنان شود یکی از مسائل رایج در آپارتمان هاست که می تواند از لحاظ قانونی توسط همسایگان پیگیری شود. این سر و صدا باید از لحاظ عرفی مزاحمت محسوب شود.
برای مثال سر و صدا در ساعت ۸ شب شاید چندان امر نامعقولی نباشد اما سر و صدا در ساعت یک نیمه شب که همسایگان در حال استراحت هستند قطعا مزاحمت محسوب می شود. بنابراین اوضاع و احوال و شرایط در تشخیص این امر تاثیر زیادی دارد. وکلا و مشاوران مجرب گروه وکلای ملکی می توانند در این زمینه راهنمایی های لازم را به طور دقیق به شما ارائه دهند اما به طور خلاصه، برای پیگیری سر و صدا یا مزاحمت از طرف همسایگان بهتر است ابتدا موضوع را در جلسه مجمع عمومی مالکان که طبق قانون تملک آپارتمان ها باید حداقل سالی یک بار تشکیل شود مطرح کنید.
در صورتی که طرح مساله با مجمع عمومی مالکان و مدیر ساختمان به نتیجه ای نرسد، می توانید در مرحله اول با کمک وکیل متخصص در امور ملکی، اظهارنامه ای خطاب همسایه مزاحم تنظیم و ارسال کنید که محتوای آن درخواست از او برای رعایت حقوق همسایگان و ایجاد نکردن سر و صدا در محیط آپارتمان است. اگر این اظهارنامه نیز به نتیجه دلخواه نرسد، می توانید شکایت خود را از همسایه ای که ایجاد سر و صدا و مزاحمت می کند در نیروی انتظامی یا دادسرا مطرح کنید.
البته این شکایت زمانی می تواند مطرح شود که به عنوان جرم ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) شناسایی شود. ماده ۶۱۸ می گوید: هر کس با هیاهو و جنجال یا حرکات غیر متعارف یا تعرض به افراد موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از کسب و کار باز دارد به حبس از سه ماه تا یک سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد. این ماده با وجود کلی بودن می تواند شامل مزاحمت های آپارتمانی توسط همسایگان هم بشود که البته بستگی به شرایط پرونده و نظر مقام قضایی در دادسرا و دادگاه دارد. به هر حال برای شکایت از مزاحمت های آپارتمانی می توانید شکوائیه خود را با کمک وکیل متخصص و مجرب در امور آپارتمانی که گروه وکلای ملکی به شما معرفی می کنند، در کلانتری یا دادسرا مطرح کنید.