حدود اختیارشخص پیر نسبت به اموالش

حدود اختیار پیر نسبت به اموالش

پیر شدن و اداره ی اموال

از نظر لغوی واژه ی سالمند یعنی دارای سن زیاد ، پیر .
سالمندی معمولا به آخرین دوره ی چرخه ی زندگی گفته میشود . نمی توان برای پیری حد و مرزی تعیین نمود و مشخص کرد در چه زمانی به یک شخص سالمند گفته می شود . چرا که اولا جریان جسمی و روانی پیری در میان افراد ، کاملا مختلف است . ثانیا سنی که در یک کشور به عنوان سن و سال پیری در نظر گرفته میشود ممکن است در یک جامعه ی دیگر به حساب نیاید .

سن آغاز سالمندی در هر کشوری با برآورد سال های امید به زندگی در آن کشور رابطه ی مستقیمی دارد . برای نمونه سن امید به زندگی در سال 2000 در کشور ژاپن 81 و در کشور عراق 59 سال بوده است .
قانونگذار در ماده 1207 قانون مدنی به جای اینکه اسباب حجر را بیان کند از اشخاص محجور صحبت نموده است . بر اساس این ماده صغار ، اشخاص غیررشید و مجانین محجور محسوب شده و از تصرف در اموال و حقوق مالی خویش ممنوع می باشند .

حال سوال اینجاست ؛ آیا اسباب حجر محدود به موارد بیامن شده در ماده 1207 است و یا میتوان افراد دیگری را نیز محجور بیان نمود ؟ با توجه به اینکه عدم اهلیت استثناء است و نیاز به تصریح قانون دارد پاسخ منفی خواهد بود .

اما به نظر می رسد با توجه به اینکه حجر حمایتی به منظور حفظ حقوق و منافع شخص محجور وضع شده و مبنای فقدان یا ضعف اراده و عقل است حکم این ماده قابل تسری به برخی افراد باشد .

بر اساس حکم ماده 1208 قانون مدنی « غیر رشید کسی است که تصرفات او در اموال خود عقلانی نباشد » سوال آن است که ؛ با توجه به ضعف قوای عقلانی و حتی برخی بیماری های سالمندی مانند زوال عقل ، آیا سالمند غیر رشید است ؟ زوال عقل به آن دسته از اختلالات مغزی اطلاق می شود که با افزایش سن زیاد شده و باعث تغییرات حافظه ، نقایص هوشی ، اعتشاشات رفتاری و سایر علائم تخریب دماغی می شود .

بیماری زوال عقل ترکیب وسیعی از حالاتی با علائم مختلف شامل ؛ آلزایمر ، زوال عقل با انفارکتوس های متعدد و زوال عقل پارکینسون است .
در کنار آثار و عوارض روانی و دماغی کبر سن ، افزایش سن توام با کاهش قوای جسمانی و حرکتی نیز است . در قانون مدنی ایران ناتوانی جسمی هرگز به عنوان یکی از اسباب حجر محسوب نگردیده است و از سوی دیگر قانون ایران در خصوص اداره ی اموال و امور مالی این اشخاص ساکت است .

البته در برخی قوانین به صورت خاص به این موضوع رسیدگی شده است . برای مثال ماده 103 قانون امور حسبی ، قانون جامع حمایت از حقوق معلولان.
لذا جهت پیگیری این امور و طرح دعوای مربوطه به منظور اثبات حجر افراد مسن ، مبتلا به بیماری پارکینسون و زوال عقل می بایست به وکیل آگاه و خبره در این امور مراجعه نمود .

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *